Annons

Annons

Annons

Österåker

Mor och dotter sålde smuggelsprit till ungdomar

Två Åkersbergabor, mor och dotter, dömdes i fjol för olovlig befattning med smuggelgods och försäljning av alkohol.

Det efter att polis hittat flera hundra liter alkohol och nästan 50 000 cigaretter i kvinnornas hem.

Nu fastställer Svea hovrätt domen.

Text

Det var i juni 2021 som poliser klättrade in genom ett fönster till de två kvinnornas bostad i Åkersberga för att göra det stora spritfyndet. Sammanlagt 604 liter av olika typer av alkohol. Därtill hittades 48 720 cigaretter, kontanter i olika valutor och försäljningsanteckningar.

Att poliser gjorde en husrannsakan i kvinnornas hem, den ena i 20-årsåldern och den andra i 55-årsåldern, berodde på det som skett tidigare under samma dag på en parkering i Svinninge.

De två kvinnorna ertappades nämligen på bar gärning av en civilpolis när de sålde spritflaskor till två personer under 18 år.

Polisen gjorde försök att stoppa bilen, men kvinnorna gasade iväg från platsen. Senare i förhör har den äldre kvinnan som satt bakom ratten förklarat smitningen med att hon misstog polisen, som hade mycket skägg, för en hemlös person.

Annons

Annons

Bild: Polisens förundersökning.

Kvar på platsen fanns tonåringarna som hade köpt spriten. En av pojkarna berättade då, och senare under förhör igen, att han och ett tjugotal andra vänner köpt alkohol från kvinnorna i bilen flera gånger. Det har emellertid inte funnits tillräckligt med uppgifter för att styrka det påståendet.

Den äldre kvinnan har medgett viss försäljning av alkohol, men förnekat att hon på parkeringen eller någon annan gång ska ha sålt till minderåriga. Hon har medgett att hon tagit emot och förvarat alkoholen som hittades i hennes hem, men har sagt att den lämnades där av en okänd man. Hon har också bestridit att hon skulle ha agerat i samförstånd med sin dotter på något vis.

Dottern har förnekat brott helt, hon kände inte till alkoholen som fanns i hemmet enligt egen utsago. Mot bakgrund av mängden alkohol som påträffats i och utanför den unga kvinnans rum samt fynd som gjorts i hennes anteckningsböcker har tingsrätten dock funnit att det är uteslutet att hon inte skulle varit involverad i hanteringen.

Överallt i huset fanns spritflaskor.

Bild: Polisens förundersökning

Annons

I ett skjul som polisen fick bryta upp hittades en stor mängd av alkoholen i beslaget.

Bild: Polisens förundersökning.

Annons

Bägge kvinnorna dömdes därför på tre punkter: olovlig befattning med smuggelgods, olovlig försäljning av alkohol och olovlig befattning med punktskattepliktiga varor.

Den yngre kvinnan fick villkorlig dom med samhällstjänst om 75 timmar, medan hennes mor fick skyddstillsyn med samhällstjänst om 80 timmar.

Nu fastställer Svea hovrätt tingsrättens dom, efter att kvinnorna överklagat till högre instans. Den enda ändringen hovrätten beslutat om är att sänka beloppet som den äldre kvinnan ska betala till staten.

LADDA NER NU I ÖSTERÅKERS APP HÄR

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan