Annons

Annons

Annons

Åkersberga

Christina Nordstrand, 52, leder Åkersbergas succékör

Sedan Christina Nordstrand tackade ja till att leda Glorious Gospel Choir i Åkersberga har kören växt explosionsartat.

Nu i Österåker kikade in under genrepet till en av succékörens konserter – för att prata sång, gemenskap och tro.

– Jag möter deras blickar i två timmar, och det är så häftigt att stå och ta emot det, säger körledaren.

Text

Christina Nordstrand leder sin 80-personers kör i sång varje vecka.

Bild: Dina Haglund

Annons

En kall vindil kilar in i kyrksalen varje gång någon öppnar dörren och kliver in. Folk kramas och hejar. Stolar lyfts undan för att göra plats. Vid flygeln står Christina Nordstrand och gestikulerar.

– Sprid ut er, sprid ut er! Vi börjar med "Vem kan segla förutan vind", säger körledaren.

Så stiger ett ljud från sjuttio stämband. Ett ordlöst nynnande av den folkkära visan vibrerar i rummet.

– Jag får rysningar, det är så fint, säger en av körsångarna och slår sig för armarna.

Varje torsdagkväll de senaste sju åren har Christina Nordstrand, 52, lett Glorious Gospel Choir i Åkersberga kyrka. När hon tog över kören 2016 var de 18 stycken.

Nu är över 80 personer inskrivna.

– Nu står jag vid det vägskälet att jag måste börja säga att det är fullt, men det gör ont här inne, säger Christina och lägger handen över hjärtat.

Annons

Annons

– Men jag måste! Det är skitjobbigt. Jag vill bara säga kom och sjung! Men önskan är att starta två körer.

"Det har alltid funnits hemma. Jag har väldigt tidigt vetat att jag ska syssla med musik. I början visste jag inte vilken form utan bara att jag skulle", säger Christina.

Bild: Dina Haglund

Fakta

Christina Nordstrand

Ålder: 52

Bor: Åkersberga

Familj: Maken Roine Johansson och dottern Ottilia.

Yrke: Musiklärare, frilansmusiker, körledare och författare av "Spökskolan", "Den magiska trädgården" och "Små stänk från himlen".

Christina är malmöit i grunden, det hörs. Åkersbergabo blev hon först som 28-åring. Då hade hon träffat sin man, också musiker, här uppe två år tidigare på en spelning.

– Jag kommer från artistyrket, i tio år jobbade jag med musikal, revy krogshow och storbandsjazz, säger hon.

Hon har hunnit vara musiklärare på Margretelundsskolan i över tio år, skrivit egna böcker och sånger, och en musikal som blivit tilldelad Skaps jubileumspris, innan hon hittade gospeln.

– Våren 2016 blev jag uppringd av en musiker i kyrkan som frågade om jag kan ta över gospelkören. Då hade jag aldrig haft en vuxenkör, och tänkte att det här låter ju spännande, det kan väl inte vara så svårt!

Gospeln, med sina amerikanska rötter, kom till Sverige på slutet av 60-talet. Sedan dess har gospelkörerna bara blivit fler och fler, både inom och utanför kyrkan. När Christina tog över styrningen av Glorious Gospel Choir hade den redan funnits i Åkersberga i åtta år.

Annons

Ungefär 70 personer dyker upp för att öva på genrepet.

Bild: Dina Haglund

Annons

– Först var det jättenervöst. Jag var på en tredagarskurs på Svenska gospelverkstaden med massor av olika körledare. Och lite så är det i gospelns värld, att medan en klassisk körledare står där i mitten och märks inte, lite diskret, står en gospelkörledare längst fram så här, säger hon och slår ut med armarna och mimar ett vrål.

Det är den energin och inlevelsen, och förmågan att få med sig alla i rummet, som hon får mycket beröm för av sina körsångare i dag.

– På gospelverkstaden frågade jag en körledare från USA; "jag är alldeles ny, vad är det viktigaste jag ska tänka på när jag möter min kör för första gången?". Trygghet, sa han. Att de känner sig trygga nog med dig så att de vågar släppa taget, säger Christina.

– Så det har varit min ledstjärna. Att folk ska känna den tilliten.

Körsångarna är alla möjliga sorter. Så väl unga vuxna som pensionärer. Allt från erfarna musiker som vill ha något att bita i till de som mest är där för gemenskapen.

– Man träffar så många människor man annars inte skulle ha mött, säger Sanne Lopez, 35, som gick med i kören förra året.

Sanne och Marie sjunger i kören.

Bild: Dina Haglund

"Rent hälsomässigt vet man att sjunga både är bra för den psykiska och den fysiska hälsan, du får igång andningen, endorfiner – allt sätter i gång", säger Christina.

Bild: Dina Haglund

Annons

– Människor möts från hela samhället, man har helt olika liv. Här inne spelar vem vi annars är ingen roll, säger Christina.

Ibland undrar folk; måste jag vara troende för att sjunga i kören? Christina, som inte varit aktiv inom kyrkan tidigare i livet, har själv funderat på den saken.

Annons

– Kommer frågan upp så säger jag så här: du måste ju kunna sjunga om gud för det är det vi gör. Men många är sökande, tror på nått större eller kärleken. Och det är ju budskapet i allt. Känner du dig trygg i det, så.

I Åkersberga kyrka börjar uppvärmningen med sina hummanden och surranden övergå i den riktiga sången. Den här veckan är de två timmarna vigda åt genrep inför söndagens konsert "If I can dream – A Tribute to Elvis Presley".

– Den största lyckan under de här kvällarna har jag, säger Christina.

– För de tittar på mig men jag får möta alla deras ögon. Och jag ser direkt om nån har haft det tufft, om nån är glad, om de blir påverkade. Jag möter deras blickar i två timmar, och det är så häftigt att stå och ta emot det.

Läs mer: BILDEXTRA: Succékören bjuder på gospelfest i Elvis-stil

LADDA NER NU I ÖSTERÅKERS APP HÄR

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan